top of page

Solut ja bakteerit
Suomalaisessa maidossa solu- ja bakteeriluvut ovat keskimäärin olleet alhaisempia kuin monissa muissa maissa. Pohjoismaista Suomessa ja Norjassa maidon soluluvut ovat alhaisimmat.
Vuonna 2022 solulukujen valtakunnallinen geometrinen keskiarvo oli 130 000 solua/mL ja bakteerilukujen vastaavasti 5800 pmy/mL.

Maidon solulukujen keskiarvot ovat hieman korkeammat kesäkuukausina. Sama trendi on nähty useamman vuoden ajan.

Maidon bakteeriluvuissa on hieman enemmän heilahtelua vuoden mittaan. Solulukujen tapaan bakteeriluvut ovat tyypillisemmin korkeammat kesäkuukausina.

Bakteerirajan eli 100 000 pmy/mL ylittävien tilamaitonäytteiden osuus tutkituista maitonäytteistä on ollut pieni vuosien ajan.


Automaattilypsytiloilta mitataan keskimäärin korkeampia solu- ja bakteerilukuja perinteistä lypsyä noudattaviin tiloihin verrattuna. Vuodenaikaisvaihtelu solu-ja bakteeriluvissa on samankaltaista riippumatta lypsysysteemistä.
* Perinteisen lypsyn tiloihin ei ole laskettu mukaan luomutiloja.
Luomutiloilla solu- ja bakteeriluvut ovat olleet korkeammat kuin tavanomaisilla tiloilla.
bottom of page