top of page
2016 toimintakertomuksen kansi.jpg

Solut ja bakteerit

Suomalaisessa maidossa solu- ja bakteeriluvut ovat keskimäärin olleet alhaisempia kuin monissa muissa maissa. Pohjoismaista Suomessa ja Norjassa maidon soluluvut ovat alhaisimmat. 

Vuonna 2022 solulukujen valtakunnallinen geometrinen keskiarvo oli  130 000 solua/mL ja bakteerilukujen vastaavasti 5800 pmy/mL.

soluluvut_edited.jpg
Maidon solulukujen keskiarvot ovat hieman korkeammat kesäkuukausina. Sama trendi on nähty useamman vuoden ajan.
bakteeriluvut_edited.jpg
Maidon bakteeriluvuissa on hieman enemmän heilahtelua vuoden mittaan. Solulukujen tapaan bakteeriluvut ovat tyypillisemmin korkeammat kesäkuukausina.
bakteerirajan ylityksen 2022_edited.jpg
Bakteerirajan eli 100 000 pmy/mL ylittävien tilamaitonäytteiden osuus tutkituista maitonäytteistä on ollut pieni vuosien ajan.
solut AMS vs perinteinen_edited.jpg
bakteerit AMS vs perinteinen_edited.jpg
Automaattilypsytiloilta mitataan keskimäärin korkeampia solu- ja bakteerilukuja perinteistä lypsyä noudattaviin tiloihin verrattuna. Vuodenaikaisvaihtelu solu-ja bakteeriluvissa on samankaltaista riippumatta lypsysysteemistä.

* Perinteisen lypsyn tiloihin ei ole laskettu mukaan luomutiloja.


Luomutiloilla solu- ja bakteeriluvut ovat olleet korkeammat kuin tavanomaisilla tiloilla.
bottom of page